Nem gyárt több mobiltelefont Kínában a Samsung

Samsung Electronics látható Huizhou-ban, 2003-ban.

A Samsung Electronics újabb mérföldkőként emlegethető döntést hozott, melynek értelmében leállította az utolsó kínai gyárában is a mobiltelefon gyártást.

A döntés két okra vezethető vissza. Az első az, hogy Indiában felhúzták a világ egyik legnagyobb gyárát, ahol tavaly elstartolt a gyártás. Eleve jelentősen olcsóbb az ottani munkaerő, de ez már csak hab a tortán. A másik, hogy a kínai piacon a Samsung részesedése 1% alá csökkent, ahol a Huawei, az Oppo és a Xiaomi uralja a legtöbb ágazati szegmenst. Mellesleg az se tett jót számukra, hogy ennyire kiéleződött az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború.

A dél-koreai vállalat mostantól: Indiában és Vietnámban folytatja a termelést – így, aki beleszaladna a „made in Chine” feliratba a készüléke hátoldalán, annak a keze ügyében igazi kuriózum lapul. Vigyázzon rá, mert egy idő múlva sokat fog érni.

Zhong Ming, egy huizhou-i helyi lakos a következőt nyilatkozta az eset kapcsán:

„Actually, since February after the Chinese Lunar New Year, many – and a growing number – of residents of the [nearby] town of Chenjiang, from businesspeople, hawkers, workers, landlords to security guards at nearby electronics factories, have heard and spread the rumours that Samsung will shut down a large part of its production capacity in the coming months”

Tehát már régebb óta volt a levegőben, hogy bezárást tervez a vállalat, azonban most élesedett be az ítélet. A Huizhou-i gyár 1992. augusztus 24-én nyitotta meg kapuit. A hely különlegessége, hogy pl.: 2011-ben itt 70.14 millió mobiltelefont gyártott és exportált a cég, míg a Tianjin-i 55.64 milliót. Ez mondanom se kelljen, de félelmetesen erős mutató. A kínai vámügy adatai szerint 2019 első negyedévében 20.1%-kal esett vissza az export, mint az 1 évvel korábbi eredményeknél.

Nem csak a Samsung döntött hasonló képpen, hiszen korábban a Sony is kivonult és költöztette gyársorait Thaiföldre. Emellett az Oracle és a Cisco is azt tervezeti, hogy csökkenti a gyártását Kínában.

A teljes körképből a South Chine Morning Post oldalán olvashattok, ha ide klikkeltek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.