Egyértelmű tényt közölt a Samsung a Galaxy Fold-ok kapcsán

Túl vagyunk a Galaxy Fold féléves debütjén. A készülék nem csak a világot, de Magyarországot is meghódította december folyamán. A 2.000 dollár feletti, 696 ezer forintos árával kivívta a legdrágább okostelefonnak járó címet, hiszen csak egyes limitált kiadású modellek közelítik meg, amik funkcióban újdonságot nem rejtenek magukban. Ezzel szemben a Fold a világon az első olyan okostelefon, ami több ezer felhasználóhoz eljutott és az összehajtható telefonok csúcskategóriáját meg teremtette.

Ennyi idő elteltével, illetve a Galaxy Z Flip érkezésével jogosan merülhet fel sokakban a keresztkérdés, miszerint: Nem kellene rá elhozni az első leárazást, hogy még jobban fogyjon? – A felvetés már csak azért is lenne jogos, mert a Samsung 2020-re 5-6 millió összehajtható készülék értékesítését tűzte ki célul, ami nagyon soknak tűnik, pláne úgy, hogy nagyjából félév leforgása alatt félmillió talált gazdára. Azóta persze már eltelt 1 hónap, de az év eleji készletutántöltés is döcög mindenfelé! Példának okán had emlegessem kicsiny kis országunkat, ahol alig-alig van készletek a prémium telefonból, holott lenne rá azért vevő.

Galaxy Fold kreatívja
Fotó: Samsung Magyarország

A Samsung ahelyett, hogy a csúcsmodelljeinek az árát lejjebb vinné, általában valamiféle bundle promóciót ütemez be, amivel megtartja a nyitó árát. Ilyenkor teljesen áron veszi meg a vásárló, csak éppen ajándékként kap mellé egy okosórát vagy bármi mást. A Galaxy Fold csomagjában nem csak egy Galaxy Buds kap helyet, de még egy aramidszálas tok is. Nyilván okosóra mehetne mellé, azonban eltalálni a legtöbb ember igényét nehéz, mármint azzal, hogy a Galaxy Watch Active 2-ből melyik méretű és melyik színű dukáljon hozzá! Tehát jogos lehet a felvetés, hogy a méregdrágának titulált bemutatkozó árát mérsékeljék kicsit!

Az ár lejjebb alkudására azonban a magyarországi márkaboltokban van lehetőség. A megoldást trade-in-nek hívják, melynek értelmében behozod a régi, még működőképes telefonod, és bizonyos összeget jóváírnak, ami lejön a Galaxy Fold végső árából. Nyilván a beszámítási ár sokaknak nem fog tetszeni, de mérlegelni kell azt is, hogy megspórolsz rengeteg időt és energiát, amit a hirdetésébe ölnél. Ha ér neked annyit az a plusz pár ezer forint, akkor nem ez lesz számodra az év ajánlata, de a lehetőség ott van mindig!. Ha pedig a polcodon áll, mert megtartod vésztelefonnak, akkor is folyamatosan amortizálódik, és végeredményben lesz egy idővel semmit érő telefonod.

Tehát ott tartottam, hogy borsós árazás. Cirka 700 ezer forint. Az rengeteg pénz, szóval csökkenteni kellene, mert már mégis csak félév eltelt. A Samsung ezzel szemben nem enged a megszokott üzletpolitikának. Tisztán kijelentette, hogy nem módosítanak a készülék árán. Meglepődhetnénk a döntésen, de nem kell, mert csak logikusan bele kell gondolni a helyzetükbe! Mondanék néhány érvet, amiért adja magát és teljesen helytálló az álláspontjuk:

  1. Nincs konkurenciája, ami hasonló árfekvésben ellopná a közönséget! Olyan, mint anno a Galaxy Note1.
  2. A Galaxy Z Flip a középkategóriás összehajtható termékek szegmensét képviselteti, tudásában a Galaxy Fold még mindig sokkal erősebb.
  3. Többnyire készlethiányos a termék.
  4. …Ha pedig éppen van elegendő, akkor ott a lehetőség, hogy újabb országok ismerjék meg az okostelefonok újragondolását, mert azért elég sok helyre még nem futott be a termék. (Pl.: a braziloknál csak most debütál!)

Az utolsó érvet tovább gondolva érkezik a durva valóság, miszerint a braziloknál átszámolva 3.107 dollárét debütált, azaz az alapárhoz mérve cirka 1.000 dollárral drágábban, ezzel felállítva egy újabb rekordot! Nem hogy olcsóbb, inkább drágább lett egyes piacokon!

Tényleg csak Kunos Balázs, a Samsung Electronics Magyar Zrt. alelnökének, a mobil üzletág vezetőjének tavaly decemberi szavait tudnám idézni, miszerint:

A Galaxy Fold új kategóriát teremt és megváltoztatja az okostelefonokról kialakult képet.

Ez a kijeletés mindent elárulok azzal kapcsolatban, hogy miért nincs értelme az árához nyúlni és miért kell ilyen magasságokban megtartani. Egyben remek visszaigazolás is, hogy a készülök annyira prémium, hogy tudja tartani az árát. Akik pedig abban reménykednek, hogy a Galaxy S20-ak érkezésével lesz olcsóbb a Fold, azoknak csak annyit mondanék: Lesz, de Galaxy Z Flip-nek hívják majd!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.