A négyoldalról ívelt kijelző ötlete továbbra sem halott a Samsungnál


Novemberben akadtam bele twitteren egy érdekes szabadalomba, amit akkoriban feljegyeztem a „majd kéne róla írni” listánkra. Azóta eltelt bő egy hónap, és lett közben időnk is, hogy kicsit a körmére nézzünk: mi ez a benyújtott Samsung kijelző elképzelés. Kis kutakodást követően hamar fény derült arra, hogy nem mai, viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni. Történt ugyanis az, hogy a Samsung is megkísérelne egy olyan okostelefonba építhető kijelzőnek a kifejlesztését, ami nem kétoldalt, hanem négyoldalt lenne lekerekítve. Ez azok számára eléggé rossz hír, akik az edge kifejezést utálják és hátuk közepére sem kívánják, de ilyenkor szoktam mondani: nem minden papírra vetett írásból lesz késztermék.

A szabadalomban olvasott tények formába öntve.
Forrás: LetsGoDigital

A formatervezési szabadalmat 2019. június 24-én nyújtotta a Samsung Display a CNIPA-hoz, amit aztán 2020. márciusban tettek közzé. Azóta azonban nem sok minden történt vele kapcsolatban egészen novemberig, amikor frissítettek rajta egyet, azaz aktualizálták a régi tervezetet. Hogy pontosan mivel, az nagyon jó kérdés, viszont az, hogy a dél-koreai vállalat fél évvel később is foglalkozik vele, és időszerűsíti, arra tudnánk gondolni, hogy cseppet sincs kidobva a kukába a projekt.

Bután hangzik a kidobta kifejezést, hiszen a „jó munkához idő kell” alapon muszáj teret, anyagi forrást és rengeteg időt adni az újdonság tökéletesítésének. Külön megemlíteném, hogy nem csak Kínában, hanem Dél-Koreában is szabadalmaztatták a formatervezési mintát.

Érdekes időszakot élünk. A Samsung több készülékénél visszahozta a flat, vagy másabb nevén a lapos kijelzőt, amivel egyfajta retrot teremt. Sokakna szimpatikus az, ha nincs lekerekítve az előlap; a hátoldalnál már mindegy a végeredmény. A legtöbb felhasználó azért neheztel az ívelt kialakításra, mivel a készülék kézbentartásánál a kijelzőt is nyomja, amivel egy sornyi olyan történés mehet végbe, amit a használója nem akart. A jelenség leginkább a tokmentes vásárlóknál jelentkezik, a tokosoknál a kiegészítő vastagsága kompenzáló hatású, így kivédi az idegesítő történést. Egy másik ok, hogy masszívabb szerkezetű képernyőfólia felhelyezése és ott tartása felér egy lehetetlen küldetéssel. Gondoljatok csak a Galaxy S7 Edge-re… Nehéz idők voltak azok!

Azáltal, hogy a szabadalom védettséget érez, nem a Samsungnál mutatkozna legelőször a formaterv, ugyanis az év elején bemutatott Huawei P40 Pro-nál már alkalmazta az egyik riválisa. Ettől függetlenül különbség akadnak a két elképzelés között, hiszen a Samsung megoldására pillantva feltűnhet, hogy az előlapon nincs semmiféle kamerakivágás Infinity-O megoldással; azaz feltételezhető a képernyő alá épített szelfie szenzor.

Tippre, nem a 2021-es év lesz az, amikor megkapjuk a formatervre illeszkedő végleges megoldást; inkább 2022-t jósolnánk – már ha lesz belőle egyáltalán bármi!

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .