Bemutatkozott az Exynos 880, avagy a középkategóriás telefonok 5G-s lapkája


Tavaly a Samsung odatette magát, hogy uralja az 5G képes okostelefonok piacát. Érthető a hozzáállása, hiszen az előnyt még a legelején kell megteremteni, hogy ezzel is diktáló helyzetet mutasson, ne pedig követőt. Tavaly a Galaxy A90 5G személyében már kaptunk középkategóriás készüléket ilyen hálózati képességgel – bár a Samsung Magyarország nem hozta el a portfóliójába –, azonban abba nem sajátfejlesztésű chipset került, hanem a Qualcomm-által forgalmazott Snapdragon 855-ös lapkakészlet (SM8150), ami 7nm-es gyártástechnológiát képviseltet. Fel is volt adva a lecke, hogyha már a felsőkategóriás modelljeibe Exynos-t épít, akkor miért tenne mást az alacsonyabb szegmensbe. Lényegében az elv levezetése eredményéül született meg az Exynos 880.

Kitérőként említeném meg, hogy jelenleg a 2020-as portfóliójában két modell is feltűnik, ami a középkategóriát képviseli 5G képességgel. Az egyik a Galaxy A51 5G, a másik pedig a Galaxy A71 5G, melyekben Exynos 980-as chipset található.

Az Exynos 880 5G lapka hivatalos kreatívja.
Fotó: Samsung

Az új rendszerlapka 8nm-es FinFET gyártástechnológiával készül. A nyolcmagos processzora kétklaszteres szerkezettel érkezik, melyben a terhelhetőbb tartományért egy kétmagos 2GHz-es rész felel Cortex-A77-es maggal; míg az energiatakarékosságért az 1.8GHz-en futó hatmagos Cortex-A85-ös. A videóvezérlésért a Mali-G76 M5 gondoskodik, ami lehetővé teszi, hogy a készül kijelzője elérhesse a maximális 2520×1080 px-es (FHD+) felbontást.

Révén, hogy középkategóriás készülékbe szánják, a gyártó ügyelt arra, hogy megőrizzék a szegmens egyik fontosabb húzó jellemét, az FM-rádió képességet, mert adott régiókban még mindig előszeretettel használják a felhasználók. Természetesen a Bluetooth 5.0, illetve a Wi-Fi ac-szabványig támogatott; illetve helymeghatározó rendszerek keretében: a GPS és a GLONASS mellett a Galileo és a BeiDou is helyet kap a listán.

A lapkakészletre integrálásra került az NPU is. Az ötödik generációs hálózatnál a legfőbb tulajdonsága a Sub-6GHz támogatottságot élvez, amivel 2.55Gb/s-mal tudnak a felhasználók letölteni, illetve 1.28Gb/s-kel feltöltetni; ha viszont inkább az LTE modult használnák, akkor 3.55Gb/s, valamint 1.38Gb/s köszön vissza. Tárhely tekintetében UFS 2.1-et vagy eMMC 5.1-et képes kezelni, míg memória modulból LPDDR4x-et.

First smartphone featuring Exynos 880 SoC goes official - SamMobile
Fotó: Samsung

Manapság az okostelefonok TOP3 döntésérvei között szerepelnek a kamerák tudása. Az Exynos 880-nál a maximális felbontás 64MP-es lehet, azonban képes szimultán mód két 20MP-es szenzor kezelésére. Ha pedig videóznánk vele, akkor a 4K@30fps a plafon; illetve kódolás részéről a HEVC, a H.264 és a VP9 trióval áll pacsi viszonyban.

Összességében erősnek tűnik. Kíváncsian várjuk a Samsung-debütjét, hiszen a Vivo egyik termékében, a Vivo Y70s-ben mutatkozott be elsőként május 25-én.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .